Categorie毛n
Gedachten over gedachten Van alles en nog wat

Het leven kan alleen maar achterwaarts begrepen worden

Het leven kan alleen maar achterwaarts begrepen worden en voorwaarts geleefd worden.

Deze uitspraak heb ik ergens gelezen en daarna vertelde een goede vriendin van me ook nog eens over deze uitspraak. Alsof ik hem MOEST onthouden…En dat is gelukt, want het spookt nu al een paar weken door mijn hoofd.

Weerstand

Het leven kan alleen maar achterwaarts begrepen worden, zucht, dat kan toch niet? Dat wil ik helemaal niet, dat is niet handig, dat werkt niet, zoveeeeel weerstand voel ik hier eigenlijk bij. Terwijl tegelijkertijd het me ook meteen wat inzichten gaf.

Vooral nu zit ik in een situatie waardoor ik nu pas dingen begrijp door dat ik erop terug kon kijken. Dat neemt niet weg dat ik me helemaal kapot irriteer dat sommige inzichten zo simpel zijn. Inzichten die iedereen al zag, behalve ik want ik zat er natuurlijk middenin.

Wat denk jij?

Waar ik naar toe wil gaan met dit blog weet ik eigenlijk niet. Wel voel ik dat het een interessante zin of stelling is die ik met jullie wilde delen. Wat denken jullie? Werkt het leven zo? Kan het alleen maar achterwaarts begrepen worden? En dan bedoel ik echt begrepen worden h茅, want het eerst wat ik zelf voel is…Nee natuurlijk kan ik ook dingen vooraf begrijpen. Maar is het dan echt begrijpen als je achteraf pas echt weet of je het goed begrepen heb?

Ik hoor graag van je! Laat je een berichtje achter in de comments? 馃挅

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *