Categorie毛n
Gedachten over gedachten Spiritualiteit Van alles en nog wat

Welke verhalen leef jij?

Het hele leven bestaat uit verhalen. Het begint al als je geboren wordt. Je krijgt een naam, er wordt een label gedrukt op je geslacht en afhankelijk van in welke familie je geboren wordt zullen er in de loop der jaren verschillende verhalen ontstaan.

De eerste jaren krijg je vooral verhalen van anderen over je heen. De meningen, zienswijzen en tradities krijg je mee van je ouders en familie en wanneer je wat ouder wordt komen daar ook nog de verhalen van je vrienden bij. Dus hun verhalen natuurlijk ook weer doorhebben gekregen.

Overtuigingen en conditioneringen

Al deze verhalen worden ook wel overtuigingen en conditioneringen genoemd. Wanneer je volwassen bent zit je vol met verhalen van anderen. De meeste mensen hebben hier geen idee van, vinden het allemaal prima…Maar er is ook een groepje dat zich op een gegeven moment gaat afvragen ok茅.. Maar wat is nu mijn verhaal? Wat vind ik nu eigenlijk echt?

Deze zoektocht, daar bevind ik me nu al een tijdje in. Veel dingen vind ik, voel ik, leef ik, maar eigenlijk alleen omdat het me zo met de paplepel is ingegoten. Als voorbeeld zal ik de overtuiging van geld nemen. In ons gezin hebben we nooit veel geld gehad, geld was in de ogen van mijn ouders altijd een probleem en ook in mijn beleving is geld een probleem geweest.

Die overtuiging zit er vanaf jongs af aan al zo diep in, dat ik nu nog steeds geld als een probleem voel en zie, terwijl je met geld ook hele mooie dingen kunt doen. De manier waarop je geld kunt krijgen zit bij mij ook helemaal vast in verhalen van anderen. Ik dacht altijd dat je kei en keihard moest werken om op die manier meer geld te kunnen verdienen. Dat is wat ik om me heen altijd heb gezien en ook gedaan heb. Maar nu heel langzaam begint dat beeld te veranderen.

In contact komen met jezelf

Zo鈥檔 verandering kost tijd. Ik vraag mezelf steeds af, wat voel ik nou echt? Als ik echt diep naar mezelf luister? Dit is voor mij een langzaam proces maar wel een mooi proces. Als ik wat meer afstand neem dan zie ik dat ik overtuigingen en conditioneringen van andere probeer te ontleren en in contact met mezelf probeer te komen om te kijken wat ik zelf nou eigenlijk vind en voel.

Denk jij er wel eens over na? Waarom denk je wat je denkt? Of waarom vind je wat je vindt? Is dat omdat je dat zelf echt diep van binnen zo voelt, of omdat je eigenlijk gewoon niet anders weet?

Beenhaar

Een ander voorbeeld van een verhaal die me altijd is bijgebleven is die van het scheren van de benen. Ooit zat ik een paar weken in een kleine community waarbij alles behoorlijk vrij was en waar veel aan de natuur werd gedacht. 1 ochtend liep ik door de tuin en daar zat een vrouw haar rasta uit te kammen. Ze had alleen een broekje aan en geen top aan, ik dacht oh goedemorgen! Ik vond het interessant dat het voor haar geen probleem was om er zo bij te zitten. Ze had geen last van de verhalen van anderen en deed gewoon haar ding. Wat mij ook opviel is dat al deze vrouwen hun haar lieten staan. Beenhaar, okselhaar, het was er gewoon.

In een groepsapp met wat vriendinnen besprak ik het geheel. De reactie op de vrouw zonder bikinitop was sterk, het is goed dat vrouwen zichzelf gewoon laten zien! Dat er op Instagram bijvoorbeeld wel mannentepels getoond mogen worden maar geen vrouwentepels is een raar onderscheid. Vanaf daar ging het gesprek naar beenhaar. Ik ben ooit gaan scheren omdat het zo hoorde. Mensen vinden iets van vrouwelijk beenhaar, de media laat zien hoe het moet en we houden ons daar netjes aan.

Maar waarom scheer ik nou eigenlijk echt? Waarom ben ik nou eigenlijk echt daar ooit mee begonnen? Dan moet ik toch toegeven dat het vanwege verhalen van anderen is. Ook deze overtuiging zit heel diep en ik ‘durf’ het niet aan om met beenhaar rond te lopen. Waarom niet? Wat vinden andere mensen daar wel niet van. Deze struggle vind ik erg interessant want ik wil eigenlijk helemaal geen dingen doen omdat ik bang ben voor wat andere mensen denken….

Bewust worden van verhalen

Langzaamaan word ik me steeds meer bewust van de verhalen, overtuigingen en conditioneringen. Het is voor mij wel een langzaam proces, maar ach elk stapje is er weer een, hoe klein dan ook. Uiteindelijk is het hele menselijke leven 1 groot proces van ontwikkeling en leren. Mits je daar voor open staat natuurlijk, sommige mensen hebben hier geen behoefte aan.

Welke verhalen, overtuigingen of conditioneringen ben jij je bewust van? Resoneert het verhaal? Of denk je…Nou dat beleef ik toch heel anders? Laat het me vooral weten, samen gedachten uitwisselen over dit soort dingen brengt ons beide weer naar een ander bewustzijnsniveau 鈽猴笍

Dank voor het lezen en nog een fijne dag vandaag 馃挅!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *