Ik leef in mijn mannelijke energie – maar wat als ik dat niet meer wil?

Ik leef al jaren in mijn mannelijke energie. Sterk zijn, zelfstandig zijn, alles zelf regelen en niemand nodig hebben – dat is hoe ik mezelf altijd heb gezien. Niet omdat ik het per se zo wilde, maar omdat het zo gegroeid is. Mijn moeder deed het, haar moeder deed het en de maatschappij lijkt dit ook van ons te verwachten. Maar ineens kwam de vraag in me op: wat als ik het anders zou willen?
Laatst zag ik een video waarin werd gezegd dat mannen zich aangetrokken voelen tot vrouwen die in hun vrouwelijke energie staan. Eerst dacht ik: dat is weer zo’n ouderwets idee. Maar iets bleef hangen. Niet omdat ik mezelf wil veranderen om aantrekkelijker te zijn voor een man, maar omdat ik besefte dat ik eigenlijk geen idee heb hoe het zou voelen om meer in mijn vrouwelijke energie te leven. En dat voelde als een opluchting, maar ook als een complete mindfuck.
Wat betekent vrouwelijke energie eigenlijk?
In spirituele en psychologische kringen wordt vaak gesproken over mannelijke en vrouwelijke energie.
- Mannelijke energie is actiegericht, onafhankelijk, doelbewust en gefocust op controle.
- Vrouwelijke energie is juist meer verbonden met flow, intuïtie, zachtheid en ontvangen.
Tot nu toe heb ik vooral in mijn mannelijke energie geleefd: werken, regelen, oplossen, doorgaan. En eerlijk? Ik voel me kapot. Ik heb stress, pijn in mijn lichaam en ik ben moe van altijd maar sterk moeten zijn. Zou ik me anders voelen als ik meer vrouwelijke energie zou toelaten?
Mijn ontdekkingstocht
Ik weet niet precies hoe dit eruit gaat zien, maar ik heb besloten om hier een reis van te maken. Een reeks blogs waarin ik onderzoek:
- Hoe voelt het om meer te ontvangen in plaats van altijd te geven?
- Wat gebeurt er als ik mezelf toesta om zachter te zijn?
- Hoe beïnvloedt dit mijn relaties en de mensen die ik aantrek?
- Kan ik een balans vinden tussen mijn mannelijke en vrouwelijke energie zonder mezelf te verliezen?
Dit is geen verhaal waarin ik claim dat ik het antwoord al heb. Dit is een ontdekkingstocht, en jij mag met me meekijken. Misschien herken je je hierin, misschien voelt het voor jou heel anders – hoe dan ook, ik ben benieuwd wat ik ga ontdekken.
De eerste stap? Uitvinden hoe ik minder hoef te pushen en meer in flow kan komen. Laten we beginnen.